Što je taekwondo?

Taekwondo je borilački sport koji je nastao transformacijom starih korejskih vještina samoobrane. U prijevodu «Tae» znači udarac nogom , «kwon» znači šaka, a «do» umijeće kojim se to čini. Iz ovoga proizlazi da riječ taekwondo možemo prevesti kao «umijeće borenja rukama i nogama».

Taekwondo se ne ograničava samo na umijeću borenja, to je i duhovna disciplina i izvrsna rekreacija, a danas i moderni olimpijski borilački sport sa strogo određenim pravilima natjecanja. Glavninu taekwondo tehnike čine različite vrste udaraca i blokada koje se izvode rukama i nogama, a osobito su razvijene tehnike udaraca nogom u skoku po kojima je ovaj sport postao jedinstven u svijetu borilačkih vještina.
IMG_2607

Sportaši koji vježbaju taekwondo nose korejsku tradicionalnu bijelu odjeću tkz. dobok ili kimono koji se sastoji od donjeg i gornjeg dijela preko kojeg se na propisan način nosi pojas. Bijela boja doboka simbolizira ideal moralne čistoće sportaša. Svatko tko jednom okuša taekwondo, onživi vjećno u njemu!

Taekwondo se može vježbati u dvorani, u prirodi, pojedinačno ili u grupi, s partnerom ili bez njega. On razvija skladno, jako i zdravo tijelo, a vježba stječe pouzdanje, sklapa nova prijateljstva, jača volju i povećava koncentraciju.
IMG_5687

Treninge bismo mogli podijeliti u četiri osnovne grupe:
– prvu grupu čine poomse ili forme. To su strogo određeni i smišljeni redoslijed udaraca i blokada u kretanju
– druga grupa je taeryon, to je sparing ili slobodna sportska borba što je jedan od najvažnijih aspekata treninga te ujedno najbolja priprema za natjecanje
– treću disciplinu nazivamo kyupka ili lomljenje predmeta načinjenih od različitih materijala radi provjeravanja snage i tehnike udaraca
– četvrta su tehnike samoobrane ili hosinsul.

UČENIČKA I MAJSTORSKA ZVANJA U TKD-U :
Bijeli pojas- 9.kup
Žuti pojas- 8.kup
Viši žuti- 7.kup
Zeleni pojas- 6.kup
Viši zeleni pojas- 5.kup
Plavi pojas- 4.kup
Viši plavi pojas- 3.kup
Crveni pojas- 2.kup
Viši crveni pojas- 1.kup
Crni pojas – 1.DAN – majstorski dan
Crni pojas – 2.DAN – majstorski dan
Crni pojas – 3.DAN – majstorski dan
Crni pojas – 4.DAN – majstorski dan
Crni pojas – 5.DAN – majstorski dan
Crni pojas – 6.DAN – majstorski dan
Crni pojas – 7.DAN – majstorski dan
Crni pojas – 8.DAN – majstorski dan
Crni pojas – 9.DAN – majstorski dan

logo