Individualni trening

 

Individualni trening je koncipiran “sportaš/trener” ili “2x sportaš/trener”. Ukoliko se odlučite za ovakav koncept vježbanja, imate osiguranog vlastitog trenera koji će za vrijeme treninga biti orjentiran isključivo na Vas ili u drugoj varijanti na Vas i još jednu osobu.
Velika je prednost što ste sami u dvorani i nema vanjskih utjecaja koji bi Vam narušavali koncentraciju.

28335948_10160053613545182_4061904107772695418_o

Prednosti individualnog treninga:
1. Neprekidna motiviranost
Trener je osoba koja će uvijek znati pronaći način da sportašu da “ono” što mu nedostaje, kako bi se s treningom izvukao maksimum. Vrlo je važna atmosfera na treningu, pristupačnost sportašu, dijeljenje informacija ali i “back up” informacije prema sprotašu. Individualni trener je ogledalo sportaša, povratna informacija koja gura sportaša da uvijek pruži najbolje i najviše od sebe. Ako ti je ponestalo motiva, dođi i uzmi naš motiv, ima dovoljo za sve.

2. Povečanje odgovornosti
Odgovornost sportaša prema treneru, kao i obrnuta situacija, odgovornost trenera prama sportašu dati će značajan rezultat u međusobnoj suradnji, komunikaciji i povjerenju. Znati što je odgovornost je prvi korak k uspjehu. Idući korak je realizacija (sprovedba) plana k željenom cilju.

3. Stručno vodstvo
Osobni trener je svijestan kako je vrlo bitno nastaviti usavršavat svoje sposobnosti. Po završetku školovanja, kreće nova etapa usavršavanja, učestalog učenja, ponavaljanja, dorađivanja svega što je trener naučio do sada. Svaki sportaš je “slučaj za sebe”, oko kojeg se trener mora maksimalno i predano pozabaviti, obračajući pažnju na detalje i pedantno slažući kockice korak po korak krenuti k zadanom cilju.

4. Visok/Nizak intezitet
Osobni trener će uvijek uvažiti želju sportaša po pitanju internziteta treninga, ali će napraviti i kvalitetnu procjenu. Ovisno o situaciji, osobni trener će pružiti najkvalitetniji program računajući u obzir želju sportaša ali i potrebu sportaševog stanja organizma.

5. Vježbanje na više lokacija
Često puta okolina kao i prostor može dati negativan efeket na rezultat rada. Promjenom lokacije možemo razbiti monotoniju, ne učinkovitost te ne fokusiranost na trening. Osim dvorane u Tigar Centru, privatni treninzi se mogu održavati na otvorenom (savski nasip), fitness centrima (xxl centar), bazenu (plivalište Utrine) te u podnožju Sljemena.

6. Efikasnost vježbanja
Privatni trening iziskuje od sportaša nekoliko stvari: odmornost, koncentriranost i predanost. Kako želimo u što kraćem periodu postići što bolji rezultat, sportaš mora biti odmoran, koncentriran i predan zadatku koji je ispred njega.
U protivnom, nećemo postići ono što želimo i samo gubimo vrijeme i energiju.

7. Sigurno vježbanje
Osnovna razlika između grupnog i individualnog trreninga jest što se u grupnom treningu trenerova pažnja raspoređuje na više sportaša i ne može istu pružiti samo 1 osobi. Također, ukoliko neke vježbe izvodite sami bez prisutnosti trenera ili asistenta, ozljeda ili loša tehnika će biti prisnija.
Osobni trener će Vam pomoći u asisteniciji svake vježbe iz koje ćete dobiti maksimum koji želite.

8. Personaliziranost programa
Jedinstvena prednost privatnog treninga naspram grupnog treninga jest, što će osobni trener prilagoditi program isključivo Vama te će pratiti samo Vaš napredak. Svojom prisutnošću Vam može velike pomoći prilikom ispravka najmanje greške koje sami niste svjesni. Također, trener će vas uputiti u kojem smjeru se treba razvijati vaš trenežni program.

9. Unapređenje znanja/tehnike i same izvedbe
Još jedna velika prednost kod odabira osobnog trenera jest, prijenos i količina informacija u želji za unaprjeđenjem regije na kojoj radimo. Osobni trener će pružiti svoje znanje sportašu bez imalo sebičnosti, te velikom željom da isti sportaš preuzme znanje i primjeni ga u svojem sportu. To je največa nagrada Osobnom treneru, kada vidi napredak kod svog sportaša.


10. Brzi i konkretni rezultati

Osobni trener će dati sve od sebe, da sportaš dobije “back up” informaciju, te na jasnim rezultatima sportaševog organizma da sportaš dobije potvrdu. Kako živimo u svijetu sa brzim tempom, poželjeno je da i rezultati budu brzi. Mi smo spremi i nemam vremena čekati, a Vi?

11. Psihička priprema sportaša
Vrlo bitna grana sportaševog odrastanja jest, psihička spremnost sportaša. Sportaš će individualnim pristupom dobiti još veću motiviranost za treningom, povečati će mu se samopouzdanje, vjera u sebe i svoje mogučnosti. Sportašu će se otvoriti obziri za koje nije ni znao da postoje, te nije vjerovao da postoje.
Sportaš će postati konkretniji u provedbi svojih obaveza po pitanju treninga, ali i škole. Shvatit će što je cilj i kako u što kračem vremenu doći do cilja sa što manje potrošene energije.

12. Prihvačanje sportskih navika
Sportske navike mgu biti pozitivne i negativne, ali su dobre za sportaševo odrastanje. Svaka promjena moće biti također pozivina i negativna, zašto?
Negativne promjene su one koji kod sportaša ne uspijeu pobuditi pažnju i svjesnost na problem. U takvim slučajevima, sportašu je potrebam ODMOR.
Pozitivne promjene (u 90% slučajeva) otvaraju sportašu razne mogučnosti za napredak i pobuđuju želju u sportašu. Sa motiviranim sportašom se može postići čuda, a ukoliko je sportaš još fokusiran na problem, samouvjeren, predan zadatku i svijestan svojih sporsobnosti, takvom sportašu neće biti kraja.
Upravo je to posao osobnog trenera.

Kako izgleda jedan privatni trening?
Prije samog početka rada s sportašom, trener i sportaš / trener i roditelj, obave informativni razgovor i dogovore smjer u kojem obje strane žele da sportaš “plovi”. Ukoliko se to ne postigne, sportaša testiramo raznim kinezio testovima. Dobivene rezultate ubacujemo u tabele prema fizičkim dijametrima i godištu.

Svaki trening sadrži kvalitetno zagrijavanje i istezanje na počeku i na kraju treninga. Glavni dio treninga se provodi isključivo prema programu koji je napravljen s sportašom/roditeljom. Osobni trener uvijek može i mora upozoriti sportaša ili roditelja na problem (ukoliko postoji, npr. smjenjene mogučnosti u nekim fazama koje treba popraviti, pravilnost tehnike ili izvrdbe, psihička nestabilnost u zadatku ili nemogučnost držanja koncentracije…itd).

Više informacija:

Taekwondo klub Tigar Zagreb
taekwondo.tigar@gmail.com
0915361951

 

logo